Krom Kaplama Parçalarla Çalışma

 

  Bir model araba kitini açtığınızda krom kaplı parçalardan oluşan kalıp ağacı setiyle karşılaşırsınız. Bunlar modelin tamponu, jantlar ve motor parçaları olabilir. Ama krom kaplı parçalar sadece araba kitlerini değil aynı zamanda diğer modelleri de kapsar. Bazı zırhlı modeller krom kaplı farlar, bazı uçak modelleri metal görünümlü gövdeyi simüle etmek için krom kaplı gövdeler içerebilir. Şeffaf parçalar kadar krom kaplı parçalar da özel işlem ve bir kaç farklı teknik gerektirir.

Parçaların Kromla Kaplanması 

  Bu parçalar da kitteki diğer enjeksiyon kalıp parçaları gibidir. Bununla birlikte kalıplandıktan sonra parlak şeffaf bir kat ile kaplanır. Sonra elektrostatik bir işlemle kaplamanın uygulanacağı vakum bölümüne yerleştirilir. Şeffaf kaplama iletken bir kat vazifesi görür ve bu kat kaplamanın plastik parçalara yapışmasını sağlar. Kaplama işleminden sonra, diğer bir şeffaf kat krom kaplama üzerine uygulanır. Böylece paketleme ve yükleme boyunca yapılan işlem koruma altına alınır.
  Krom kaplı parçalardaki sorunlardan biri hala kalıp ağacından bulunan parçalara uygulanan kaplamadır. Modele takmak için ne zaman bir parçayı çıkarsanız, parçanın ağaca bağlandığı bir veya iki kaplamasız, istenmeyen nokta kalır. Parçayı dikkatlice uçlarından almak ve bağlantı noktalarını gizlemeyi öğrenmek, krom kaplı parçalarla çalışmanın anahtarıdır. 

Parçaları Dikkatlice Çıkarma

  Normalde parçaları kalıp ağacından çıkarırsınız, sonra bir zımpara ile bağlantı noktalarını temizlersiniz. Bu uygulama krom kaplı parçalarda işe yaramaz. Zımparalama işlemi alttaki kaplamanın çoğunu çıkarır. Bunun yerine parçayı kalıp ağacından çıkarın, sonra bağlantı noktalarını ince uçlu keskin bir bıçak ile dikkatlice temizleyin. Daha az kaplama çıkarma, sonradan yapılması gereken daha az rötuş demektir. Eğer kit, sonradan kullanmanızı gerektirmeyecek opsiyonel parçalar içeriyorsa, bunları, temizleme tekniğini pratik yapmak için kullanabilirsiniz. 

Gizleme

  Eğer bağlantı noktası yeterince küçükse, ince uçlu detay fırçasıyla uygulanacak bir parça "silver" boya, bu noktaları gizlemek için yeterlidir. Eğer bağlantı noktası genişse veya açık konumdaysa, bu noktaları kendinden yapışkanlı metal folyo ile kapatmayı deneyin. Fazla folyoyu bıçakla tıraşlayın. Parçanın bir kenarını veya ek yerini, yama izini gizlemek için kullanabilirsiniz. 

Kromun Çıkarılması

  Bazı durumlarda krom kaplamayı parçalardan çıkarıp tekrar boyamak isteyebilirsiniz. Parçayı çamaşır suyuna daldırarak genellikle üstteki krom kaplama çıkar ve alttaki koruyucu tabaka kalır. Çoğu durumda bu yeterlidir. Çoğu boya tipi de bu kalan koruyucu tabaka üzerinde iş görür.
  Bununla birlikte parçalar üzerindeki tüm kaplamaları çıkarmak isterseniz, daha güçlü bir sökücüye ihtiyaç var. Parçalara fırın temizleme spreyi sıkmanız işe yarayacaktır ama kullanırken dikkat etmeniz gerekir. İyi havalandırılan bir yerde (tercihen dışarıda) çalışın ve güvenlik talimatlarına uyun. Koruma gözlüğü ve eldiven takın. 
  Kaplama yumuşadıktan sonra eski bir diş fırçasıyla kaplamayı temizleyin. Bu işlemi bir kaç kez yapmanız gerekebilir. Tüm kaplama çıkarıldıktan sonra parçaları, bol köpüklü sabun ve ılık suyla güzelce yıkayıp durulayın.  

  

Krom kaplı parçayı kalıp ağacından çıkardıktan sonra, bağlantı noktasını ince uçlu keskin bir maket bıçağıyla dikkatlice tıraşlayın. Sadece gerektiği kadar temizlik yapın. Yapılan her bir gereksiz fazla temizlik, fazladan rötuş demektir.

Plastik yapıştırıcı, kaplamalı yüzeyde pek işe yaramaz. Maket bıçağının kenarıyla kaplamayı, yapıştırıcı sürülecek yüzeyden temizleyin.

 

Krom kaplı ızgaradaki girintileri mat siyah ile doldurmak, parçaya bir derinlik ve transparan bir görüntü verir. Eğer akrilik boya kullanıyorsanız, bir parça su ve kulak pamuğu ile fazla boyayı silebilirsiniz. 

Bazı kalıp bağlantı noktaları büyük olabilir. Bunları "silver" boya ile gizlemek zordur. Resimdeki geniz bağlantı noktaları kendinden yapışkanlı krom folyo ile kaplanmıştır. Çıkıntılı bölümlerin iç kenarları da folyo eklerini gizlemek için kullanılmıştır.



Krom kaplı parçaların üzerine mat kaplama uygulama, görünüşü değiştirmenin basit bir yoludur. Soldaki jant kitten çıkan orijinal parça, sağdaki ise parlak kromdan daha ziyade alüminyum görüntüsü elde etmek için mat vernik ile kaplanmış parça.   Resimdeki parçanın, krom kaplama yerine boyanması gerekiyor. Parçayı çamaşır suyuna daldırırsanız kaplama çıkar. Ama alttaki koruyucu tabakaya zarar vermez. Bunun üzerine de boya uygulayabilirsiniz. Eğer alttaki koruyucu tabakayı da çıkarmak isterseniz, parçayı fırın temizleme spreyi ile spreyleyin.







Krom kaplı parçalar, sarsıntı ve sallanmadan dolayı kutu içerisinde çizilebilir. Krom kaplı parçaları, kullanım sırası gelene kadar plastik bir poşet içerisinde muhafaza edin.

Kaynak : Fine Scale Modeler   Mart 2000