Detay Fırçalarının Seçimi ve Kullanımı

 

  Fırça ile Boyama modelciliğin önemli ve olmazsa olmaz bir parçasıdır. Fırçadan ne beklendiğini bilmek ve ayrıca fırçaların nasıl temizlenip dikkatle muhafaza edileceğinin bilinmesi boyama işindeki detay işçiliğinin daha pürüzsüz olmasını sağlar.  

İnce Uçlar 

  Belki de bir fırçayla yapılabilecek en zor şey ince çizgiler boyamaktır. Bu konuda kalite ön plana çıkar: Samur fırçalar.
  Küçük detaylar için kullanılan fırçalar yuvarlak fırçalardır ve keskin, düzgün bir şekilde sivrilen uçlarından ayırt edilir. Ölçüleri uçların inceliğine göre belirlenir. Daha çok sıfır daha ince uç demektir. Örneğin No: 000 bir fırça çok ince uçludur ve fırçanın daha az boya tutacağı anlamına gelir. İyi bir No:0 veya No:1 fırça da ince uçludur ve bu fırçayla sürekli boyaya daldırma ihtiyacı duymadan çok ince hatlar bile boyanabilir. 

Bakım ve Koruma

  Yuvarlak fırçalar, yumuşak kağıtlarda kullanılmak üzere tasarlamış sulu boya fırçalarıdır. Eğer plastik veya metal üzerinde çalışıyorsanız özel bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Her fırça eninde sonunda aşınsa bile yine de ömrünü uzatmanın birkaç yolu vardır. Boyanın fırça üzerinde kurumasına asla izin vermeyin. Kullanmadığınız süre içerisinde fırçayı, ucu aşağı gelecek şekilde bir kenara koymayın. Saplar aşağıya, uçlar yukarıya gelmelidir. Şekillerinin bozulmasına sebep olacak tarzda bir yere dayamayın. İki tip fırça seti oluşturun. Biri yağlı/solvent bazlı boyalar için, diğeri de akrilik/su bazlı boyalar için. Boya tiplerinin birbirine karıştırılması fırçalara son derece zarar verir. 
  Fırçaları temizleyecek uygun malzemeler edinin. Terebentin ve akrilik temizleyiciler de boyaların kendilerinde olduğu gibi yapısal farklılıklar gösterirler. Fırçalarınız eski hallerini almaları için düzenli ve iyice temizlenmelidir. Temizlendikten sonra sabunlu ve ılık suyla yıkayıp durulayın.

Kullanım süresi biten fırçalar

  Eğer fırçanız ince hatları boyayamayacak kadar yıprandıysa hemen atmayın. Bozulan fırçaları diğer amaçlar için de kullanabilirsiniz. Örneğin figürlerin astarlanması veya kuru fırçalama için kullanılabilir. Fırçanın kıllarını kesip sapların ucuna iğne takarak bir oyma aletine bile dönüştürebilirsiniz. Kestiğiniz fırça kıllarını da dioramalarda çim ve ot olarak değerlendirebilirsiniz.  

  

A: Kullanıma Hazır yeni alınmış bir fırça.
B: Biri yağlı boya, diğeri su bazlı boyalar için kıllanılan iki fırça. Sivri uçlara dikkat.
C: Yıpranmış bir fırça. Ama boya karıştırma ve astarlama için uygun.
D: Ömrü bitmiş bir fırça. Macun, çamur v.b. karışımı için uygun.
E: Oyma aletine dönüştürülmüş bir sap 

Kaynak : Fine Scale Modeler   Nisan 2000